Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A polisz

2011.05.06

A polisz (Görög történelem c. )

 

A mykénéi civilizáció eredményei nem tűntek el nyomtalanul. Az i.e. 8.sz-ban kibontakozó új görög kultúrában érezhető a továbbélés. A régi alapokon kialakult a görög városállam jellegzetes formája, a polis.

 

Mivel Görögország területének mintegy négyötöde hegyes vidék, megművelésére és megtelepedésre alkalmas földterület csak igen korlátozott mértékben állt rendelkezésre. Márpedig mindenfajta település –falu (kómé), község (démos) v város (polis) létrejöttéhez szükséges:

-          megfelelő nagyságú megművelhető földterület

-          bővizű forrás

A görög polis, mint településforma 2 típust mutat:

  1. mykéné típusú településforma: magas hegyek által védett síkság kiemelkedő pontjára épült település (Athén)
  2. föníciai típusú településforma: mely tengerbe nyúló földnyelven emelkedik (a kis-ázsiai görög települések jó része)

 

A polisok fejlődését meghatározta földrajzi helyzetük.

-          tengerparti városok: kézműipar, tengerhajózás – kitágult földrajzi és szellemi horizont

-          tengerparthoz közeli települések: gyors fejlődés, kézműipar – átrendeződik a társadalom, ami politikai változásokat idéz elő

-          szárazföld belsejében lévő települések: évszázadokon keresztül megmaradtak egy kezdetleges eszközökkel folytatott földművelő, v pásztorkodó életmód mellett

-          + Spárta: sajátos

 

A városokat kisebb települések gyűrűje vette körül. E községek fokozatosan függő helyzetbe kerültek, s egy városi kp-tal városállamokba tömörültek. Méretük nem volt nagy

 

A polis területe tulajdonjogilag 3 kategóriára oszlott:

  1. állami földek: köztulajdonban maradt
  2. szent földek: a templomok építésére kijelölt területek
  3. egyének tulajdonát képező földek

 

Az állami földterület megművelhető része, vmint a nagyobb földtulajdonnal rendelkező szentélyek földjei valószínűleg már ebben a korban is évi bér fejében kerültek bérbeadásra.

A polisközösség tagja kezdetben csak az lehetett, aki egy helyi phylébe tartozó apától származott. A phylék, az ősi törzsek közigazgatási egységekké alakult maradványai képezik a katonai szervezet alapját, s legalábbis az archaikus kor 2. felétől kezdve a politikai szervezetben is döntő szerepet játszanak.

A különböző társadalmi és politikai berendezkedésű polisok között kezdetben az egyetlen összekötő kapocs az arisztokrata nemzetségek között fennálló, vallási szankciókkal is szentesített vendégbarátság, a xenia intézménye. Idővel emellett kialakult a proxenia intézménye. A proxenos egy meghatározott polisból érkezők érdekeit képviseli, hiszen azok csak saját városállamukban rendelkeztek polgárjoggal.

Társ.: nagybirtokos arisztokrácia, kisbirtokos parasztok, kereskedők, hajósok, kézműiparosok.

A polis teljes jogú polgárai csak a földbirtokkal rendelkezők lehettek.

A polisokban arisztokratikus köztársaság alakult ki.

Még a korszak elején kiépülnek a nagy szentélyek körül az első vallási szövetségek, az amphiktyóniák a kultusz ápolására, és megalakulnak az ideiglenes v tartós katonai szövetségek, a symmachiák.

ie. 776-tól olympiai versenyek, a nemeai, az isthmosi és a pythói játékok létrejötte – szorosabbá fűzik a polisokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.