Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


14. RENDEK ÉS RENDISÉG

2012.10.26

 

A rend a feudális társadalom lényeges vonásokban azonos jogállású örökletesen kiváltságolt elemeit tömöríti, melyek érdekeiknek politikai síkon is hangot adnak. Politikai hatalmukat sajátos rendi intézményeiken keresztül érvényesítik.

Papság: az ország első rendje már Szent István korától. Már ekkor megszerezték az immunitást, azaz a királyi beavatkozástól való mentességet valamennyi egyházi birtokra (MANUS MORTUA - holtkéz: az egyház birtokába jutatott földek többé vissza nem szerezhetők). PRIVILEGIUM FORTI - ítélkezési kiváltság: klerikus felett, csak a szentszék ítélhetett, az egyházi birtokon élők joghatósága is az egyházi bíróság volt.

Bárók: ez is már István korában kialakult, de csak a királyi hatalom hanyatlásával, a tisztségek örökőssé válásával erősödött meg pozíciójuk. Ők is immunitást, bíráskodási jogot akartak szerezni, és a vérhatalom jogát is maguknak vindikálták. A rend kialakulása a 12-13. sz-ra tehető.

Serviensek: Aranybulla mozgalomtól kezdve szerveződtek. Jogállásukat általános rendelkezések kiküzdésének sorozatával alakították ki: Aranybulla, kehidai oklevél (1232).

Országrendiség, városi polgárok: jelentőségük kicsi maradt. Csak a 15. sz-ra szervezték meg rendjüket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.